Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2018 09:38

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων στην εκδήλωση: "Τα 'άλλα παιδιά' - Διακρίσεις και ρατσισμός σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία"

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Ιωσηφίνα Αντωνίου παρευρέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση με θέμα: «Τα 'άλλα παιδιά' -Διακρίσεις και ρατσισμός σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία», που συνδιοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου και η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση στις 23 Νοεμβρίου 2018., 

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν την ανησυχία των κοινωνικών φορέων για την ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμών αλλά και τη συμβολή τους στην προοπτική για περιορισμό των διακρίσεων και του ρατσισμού στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες. 

Η κα Αντωνίου πρόσθετα ανέφερε ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Κύπρος αποτελεί χώρα υποδοχής μεταναστών, και πρόσφατα προσφύγων, αποτελώντας τόπο συνάντησης πολιτισμών.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε να υπάρξει ένταξη μεταναστών χωρίς τις αναγκαίες πολιτικές αλλαγές κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων. Αυτές οι πολιτικές ένταξης θα πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται με την ενεργή συμμετοχή όλων των κρατικών υπηρεσιών και κοινωνικών φορέων της χώρας για να είναι δυνατή η δημιουργία μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που θα καθορίζει τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και θεσμικούς όρους ένταξης των μεταναστών, ανδρών-γυναικών και παιδιών σε μια ενιαία, ανοιχτή και πλουραλιστική κοινωνία.

Πρόσθετα, η κα Αντωνίου αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο του εκπαιδευτικού συστήματος και τόνισε ότι η εκπαίδευση αποτελεί έναν βασικό συντελεστή κοινωνικής  ενσωμάτωσης των παιδιών στις χώρες υποδοχής τους. Η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των νεαρών μεταναστών και μεταναστριών στο εκπαιδευτικό σύστημα αναδεικνύεται ως θέμα πρωταρχικής σημασίας, αναπόσπαστα  συνδεδεμένο με τη διαδικασία ενσωμάτωσης. Τα εκπαιδευτικά συστήματα οφείλουν να λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς. Είναι ένα μεγάλο βήμα τα παιδιά να μαθαίνουν και να λαμβάνουν σημαντικά εφόδια για τη ζωή τους, να γίνονται μέρος των κοινωνιών μας, να αγαπούν τις χώρες μας και να αρχίζουν να ονειρεύονται.

(ΜΛ/ΕΙ)