Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2018 12:00

Ομιλία του Επιτρόπου ΚΟΑΠ σε συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της πορείας του Οργανισμού και των στόχων του

Συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της εν εξελίξει πορείας του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και των στόχων του παραχώρησε σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2018, ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών κ. Τίμης Ευθυμίου.

Το κείμενο της συνέντευξης Τύπου ακολουθεί.

«Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που εντάσσεται στην προσπάθεια του Οργανισμού να ενημερώνει τον δημοσιογραφικό κόσμο και το κοινό ευρύτερα για την πορεία του Οργανισμού. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα ενημερωθείτε για τις  επιδοτήσεις που κατέβαλε τον τελευταίο χρόνο ο Οργανισμός καθώς και για τις επικείμενες ενισχύσεις που θα παραχωρηθούν στον αγροτικό κόσμο.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι που είχαμε θέσει προ έτους, έχουν επιτευχθεί στο έπακρο, και αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά, εκ πρώτης της υπηρεσίας του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και της αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή αγροτικές οργανώσεις, κοινοβουλευτικά κόμματα και Κυβέρνηση.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι το έτος 2018ήταν ένα έτος συνεχών ελέγχων σε σχέση με την κανονικότητα και επιλεξιμότητα των διενεργηθέντων πληρωμών. Ο Οργανισμός εκτός από πληρωμές που κάνει, αποτελεί και αντικείμενο εξονυχιστικών ελέγχων, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα Ευρωπαϊκά Σώματα. Κατά το έτος 2018, εκτός των συνήθων ελέγχων ο Οργανισμός έχει δεχτεί, εκτάκτως και τους ακόλουθους ελέγχους από Ευρωπαϊκά Σώματα:

  1. Έλεγχος Εκταρικών Επιδοτήσεων των ετών 2016 και 2017
  2. Έλεγχο σε σχέση με τη διπλή χρηματοδότηση των δασικών περιοχών
  3. Έλεγχο για τα επενδυτικά, αγροπεριβαλλοντικά, βιολογικά και μέτρα υποδομών
  4. Έλεγχο ποιότητας του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος του γνωστού LPIS

Ουσιαστικά ο Οργανισμός κατά το έτος 2018 έγινε φύλλο και φτερό από τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων κρίνονται πολύ ικανοποιητικά. Οι έλεγχοι αυτοί βρίσκονται σε εξέλιξη και ο Οργανισμός είναι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το όλο σύστημα αγροτικών πληρωμών που εφαρμόζει η χώρα μας να καταστεί ακόμα πιο συμμορφούμενο με τις διατάξεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στόχος του Οργανισμού είναι η πλήρης συμμόρφωση του με τις Ευρωπαϊκές Νομοθετικές Διατάξεις και η επίτευξη μηδενικών ποινών. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας προς την κατεύθυνση αυτή είναι η προσαρμογή των ίδιων των γεωργών.

Η συνεχής αυτή προσπάθεια του Οργανισμού βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη συνεργασία  των αγροτών, αλλά και του επικοδομητικού ρόλου των αγροτικών οργανώσεων και άλλων εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου. Μεταβιβάζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τούτο.

Α. Επιδοτήσεις αιτήσεων του έτους 2017 και προγενέστερων ετών που παραχωρήθηκαν κατά το έτος 2018

Έχουν παραχωρηθεί επιδοτήσεις στους τομείς των Άμεσων Ενισχύσεων, των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς και στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είναι υπερβολή να δηλωθεί ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι αυτές που κρατούν στη ζωή την αγροτική δραστηριότητα η οποία με τη σειρά της αποτελεί ατμομηχανή για την ευρύτερη οικονομία του τόπου.

Α1. Άμεσες Ενισχύσεις

Ποσό περίπου €47 εκ. στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης του έτους 2017 (1 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι σήμερα).

Ποσό €3.5 εκ. περίπου, στα μέτρα της Προαιρετικής Συνδεδεμένης Στήριξης Αιγοπροβάτων του έτους 2017.

Α2. Επιδοτήσεις Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης & Κοινές Οργανώσεις Αγοράς

Ποσό περίπου €20 εκ. παραχωρήθηκε στο πλαίσιο των Αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων, της Βιολογικής Γεωργίας και των Μειονεκτικών Περιοχών για τα έτη αίτησης 2017 και προγενέστερα.

Στα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν παραχωρηθεί το τελευταίο χρόνο ποσά περίπου €5 εκ. και το σημαντικό είναι ότι ο Οργανισμός έχει δημιουργήσει τις υποδομές επεξεργασίας των αιτήσεων και η ροή διενέργειας των πληρωμών έχει θεμελιωθεί. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το εγχείρημα της ανάληψης των αναδοχών από τον Οργανισμό Πληρωμών αποτιμάται ως πλήρως επιτυχημένο. Αναλυτικότερα καταβλήθηκαν ποσά της τάξης των €3 εκ. στο «Καθεστώς 4.1 Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδοτήσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και ποσά περίπου €2 εκ στο «Καθεστώς 6.1 Ενίσχυσης Πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών». Στο μέτρο 6.1, έχουμε προχωρήσει στην πληρωμή της Α’ Δόσης σε όλους του δικαιούχους αιτητές που υπέβαλαν εγκαίρως τα αιτήματα πληρωμής τους.

Στα μέτρα των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς έχουν παραχωρηθεί τον τελευταίο χρόνο ποσά της τάξης των €10 εκ. προς όφελος περίπου 1.500 αιτητών.

Συνολικά στον χρόνο που μας πέρασε, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί ποσά που ξεπερνούν τα €85 εκ. προς ενίσχυση περίπου 40.000 αιτητών και ευρύτερα της κυπριακής οικονομίας.

Β. Επικείμενες Επιδοτήσεις

Ο Οργανισμός προγραμματίζει την καταβολή των ακόλουθων ενισχύσεων κατά τους επόμενους δύο μήνες:

Β1. Ενιαία Αίτηση Εκταρικών Επιδοτήσεων έτους 2018

Ο Οργανισμός έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και που ανέρχονται σε περίπου 33.000 και αφορούν περί τις 350.000 τεμάχια ή 1.4 εκατ. δεκάρια γεωργικής γης. Προτεραιότητα του Οργανισμού παραμένει η καταβολή των σχετικών ενισχύσεων που αφορούν τις Άμεσες Ενισχύσεις και Μειονεκτικές Περιοχές πριν τα Χριστούγεννα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας πληροφορώ ότι και αυτός ο στόχος του Οργανισμού θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και πριν τις γιορτές θα προωθηθούν περί τα €55 εκ. προς ενίσχυση των αγροτών μας. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΟΑΠ για αυτή τους την επιτυχία. Από την 1η Δεκεμβρίου ξεκινά η καταβολή των επιδοτήσεων.

Β2. Προαιρετική Συνδεδεμένη Στήριξη Αιγοπροβάτων του έτους 2018

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στο όλο σύστημα διαχείρισης του μέτρου που από το έτος 2014 χρηματοδοτείται με Ευρωπαϊκά χρήματα και ως εκ τούτου εμπίπτει στο πεδίο ελέγχων, μεταξύ άλλων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να θυμίσω τις ποινές της Κύπρου, για το έτος 2014, λόγω του ελλιπούς συστήματος που εφάρμοζε σε σχέση με τις εν λόγω επιδοτήσεις. Ευτυχώς, έκτοτε έχουμε κάνει ουσιαστικές και πολλές βελτιώσεις στο όλο σύστημα και έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία σχέδιο δράσης, που καταρτίστηκε από τον ΚΟΑΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Σήμερα προς τιμή και των ίδιων των κτηνοτρόφων, το όλο σύστημα χαρακτηρίζεται από την πληρότητα του και την αυξημένη, σε σχέση με το παρελθόν, αξιοπιστία. Εντούτοις το ψηλό ποσοστό σφάλματος που παρατηρήθηκε στην επεξεργασία των αιτήσεων του έτους 2017 οδήγησαν τον Οργανισμό στην επιβαλλόμενη με Ευρωπαϊκή νομοθεσία, λήψη πρόσθετων μέτρων. Τα πρόσθετα αυτά μέτρα στοχεύουν στην εγκυρότερη καταβολή των επιδοτήσεων, δηλαδή να μην παραχωρούνται λεφτά μη δικαιούχα, και στη μείωση του ποσοστού σφάλματος, δηλαδή να επιβάλλονται μικρότερες ποινές προς τους κτηνοτρόφους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η διενέργεια δεύτερης απογραφής από τους κτηνοτρόφους και με ευχαρίστηση σας πληροφορώ ότι αυτοί ανταποκρίθηκαν στο έπακρον. Σχετικά οι αιτητές επανεξέτασαν τα αιτούμενα ζώα τους και προέβησαν σε αποσύρσεις αιτούμενων ζώων καθιστώντας τις αιτήσεις τους εγκυρότερες.

Οι πρόσθετες αυτές ενέργειες που το αποτέλεσμα τους θα αξιολογηθεί, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων, αναπόφευκτα μετατοπίζουν την καταβολή των αντίστοιχων ενισχύσεων από τον Φεβρουάριο που καταβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια στον Μάρτιο – Απρίλιο του 2019. Ήδη διενεργούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και μόλις ολοκληρωθούν και προωθηθούν τα αποτελέσματα στον ΚΟΑΠ τάχιστα θα τύχουν επεξεργασίας οι αιτήσεις και θα εκδοθούν πληρωμές περί τα €3.7 εκ.

Σχετικά με τη δεύτερη απογραφή που διενήργησαν οι κτηνοτρόφοι να σημειώσω ότι μόνο περί τους 30 δεν προσκόμισαν τη δεύτερη τους απογραφή στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Οργανισμός δεν έχει άλλη επιλογή παρά την απόρριψη των αντίστοιχων αιτήσεων.

Β3. Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα και Βιολογική Γεωργία

Οι επιδοτήσεις για τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα και τη Βιολογική Γεωργία του έτους 2017 έχουν ήδη ξεκινήσει και αρκετοί αιτητές (πέραν των μισών) έχουν ήδη λάβει τις ενισχύσεις τους. Μέχρι τέλος του έτους ο Οργανισμός προγραμματίζει την ολοκλήρωση των εν λόγω πληρωμών. Ουσιαστικές αναβαθμίσεις έχουν διενεργηθεί στο λογισμικό πληροφοριακό σύστημα που επεξεργάζεται τις αντίστοιχες αιτήσεις. Έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και έχει καταστεί πιο στοχευμένο στον εντοπισμό της επιλέξιμης εκείνης έκτασης που επιφέρει περιβαλλοντικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις νομοθετικές Ευρωπαϊκές διατάξεις. Συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη στόχευση των αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικών πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και της Εθνικής Γεωργικής Πολιτικής. Η επεξεργασία των αιτήσεων (Αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και Βιολογικής γεωργίας) που αφορούν το έτος 2018 θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παραχώρηση των Άμεσων Ενισχύσεων του έτους 2018, δηλαδή γύρω στον Φεβρουάριο του 2019.

Μέχρι το τέλος του έτους και τις αρχές του επόμενου έτους θα καταβληθούν ποσά πέραν των €3 εκ. για τα εν λόγω μέτρα.

Β4. Επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Υλοποίηση πληρωμών για τα Καθεστώτα 4.1 και 6.1 ΠΑΑ 2014 - 2020.

  • Για το Καθεστώς 4.1 οι πληρωμές θα εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν προς τους δικαιούχους του Καθεστώτος άλλα €3 εκ. Λόγω της φύσεως του Καθεστώτος (Επενδυτικό), η πραγματοποίηση πληρωμών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πότε θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις οι δικαιούχοι και κατά συνέπεια το πότε θα υποβάλουν τις αιτήσεις πληρωμής. Προτρέπουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν υλοποιήσει δράσεις να επισπεύσουν την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής προς τον ΚΟΑΠ με σκοπό την πληρωμή τους εντός του τρέχοντος έτους.
  • Οι εγκεκριμένοι αιτητές θα μπορούν να λαμβάνουν το ποσό της ενίσχυσης μέχρι και σε τέσσερις δόσεις, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρηματική ρευστότητα της υλοποίησης των επενδύσεων τους. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα στους δικαιούχους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους μέχρι και σε τέσσερα στάδια και να λαμβάνουν το αντίστοιχο ποσό ενίσχυσης ανά στάδιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρηματοδότηση της επένδυσης.
  • Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πληρωμές για τα Καθεστώτα 3.1 και 3.2 (Συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας και προώθηση γεωργικών προϊόντων) και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Το έργο είναι μεγαλεπήβολο και απόλυτα εφικτό και αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που κτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια τόσο εντός του Οργανισμού Πληρωμών όσο και στο περιβάλλον και συνεργάτες του Οργανισμού που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους αγρότες, τις αγροτικές οργανώσεις και τους αναδόχους τους Οργανισμού.

Γ. ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ

Το προσωπικό του Οργανισμού μας βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες, προς αποφυγή οποιωνδήποτε λαθών που οδηγούν σε καθυστερήσεις. Ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να παράσχει κάθε δυνατή και νόμιμη βοήθεια προς τον Κύπριο αγρότη, ώστε ο στόχος της μηδενικής απώλειας Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να τύχει πλήρους εφαρμογής. Παράλληλα πρέπει να τονισθεί ότι βασικό μέλημα του Οργανισμού είναι οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές. Κανένα ευρώ δεν πρέπει να απολεσθεί από τους κοινοτικούς πόρους.»

Για τα ποσά επιδοτήσεων που δόθηκαν από τον ΚΟΑΠ πατήστε εδώ.

(ΜΓ)