Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2018 15:00

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον νέο Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο κ. Samuel James Beever.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Beever για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο σε θέματα διασποράς όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, επισημαίνοντας ότι χωρίς την ουσιαστική συνεργασία και συμβολή της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων μας δεν μπορεί να επιλυθεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, επισημαίνοντας ενδεικτικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των εγκλωβισμένων μας στη γη των πατέρων τους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ακόμη ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας για θέματα Διασποράς, κάνοντας εκτενή αναφορά στη σημασία υλοποίησης δράσεων στην Αυστραλία, όπου η Διασπορά μας είναι πολυπληθής και οργανωμένη. 

Από την πλευρά του, ο κ. Beever υπογράμμισε τη στήριξη της Αυστραλίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα τη σημασία που αποδίδει η Αυστραλία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη στήριξη και συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη, επισημαίνοντας τις διαχρονικές στενές και φιλικές σχέσεις των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.

 

(ΡΜ/ΜΛ/ΕΙ)