Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-03-2018 11:33

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην ετήσια εορταστική εκδήλωση του Προγράμματος «Αθλητισμός για Όλους»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην ετήσια εορταστική εκδήλωση του Προγράμματος «Αθλητισμός Για Όλους» και μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη που λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να είναι σήμερα μαζί ας.

Η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό  Αθλητισμού, πραγματοποιείται με την αθρόα συμμετοχή των Γυμναστών και των Μελών του αξιόλογου αυτού Προγράμματος, που φιλοξενεί ανθρώπους κάθε ηλικίας, παρέχοντας τους ίσες ευκαιρίες άθλησης και ψυχαγωγίας.  

Η θεσμοθέτηση αυτών των εκδηλώσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαχρονική και επιτυχημένη πορεία του Προγράμματος «Αθλητισμός Για Όλους», που φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Τέτοιου είδους δράσεις αποτελούν μία καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη και οι αξίες που προκύπτουν από την ενασχόληση με τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό, ώστε οι πολίτες να υιοθετούν ένα υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής, ενσωματώνοντας την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Καλύτεροι «Πρεσβευτές» μετάδοσης αυτών των μηνυμάτων δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους», τα μέλη του οποίου ανέρχονται σήμερα στα 15.500 άτομα.

Θα πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι, παρά την καθολική αναγνώριση για τα οφέλη που προσφέρει η αθλητική ενασχόληση, τις συνεχείς και αξιόλογες προσπάθειες που γίνονται σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από διάφορες συστάσεις, υφιστάμενα και καινοτόμα προγράμματα και πρωτοβουλίες, η Κύπρος εξακολουθεί να παρουσιάζει ανησυχητικά χαμηλούς δείκτες όσον αφορά στην αθλητική ενασχόληση ενώ καταγράφει υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας ειδικότερα σε παιδιά και εφήβους, συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους συμβάλλει ουσιαστικά στην ανατροπή αυτών των τάσεων, αφού προσφέρει πολλαπλές ευκαιρίες αθλητικής ενασχόλησης, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Την τελευταία δεκαετία, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού επεδίωξε τα επιτυχημένα αυτά προγράμματα να παρέχονται με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων. Ως εκ τούτου έχει προχωρήσει στη δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών με φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκπαίδευση, η Υγεία, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αλλά και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρέχουν οργανωμένα ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι  σημαντική και καθοριστική είναι και η συμμετοχή του Προγράμματος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού και το MOVE Week. Εξίσου σημαντική  θεωρείται η ευρωπαϊκή και διεθνής αξιολόγηση και αναγνώρισή του ως καλή πρακτική στον τομέα του μαζικού αθλητισμού.

Η πολιτεία και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει την αξία αυτών των Προγραμμάτων καθώς και το δικαίωμα της άθλησης που παρέχουν σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, κοινωνικοοικονομικού και εκπαιδευτικού υπόβαθρου. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν μάλιστα εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και το επίπεδο της σωματικής και ψυχικής υγείας του κάθε ατόμου.

Γι’ αυτό θεωρείται δεδομένη η πρόθεση αλλά και η βούλησή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ενθαρρύνοντας νέες πολιτικές και πρωτοβουλίες, που στόχο θα έχουν την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας και την παροχή περισσότερων ευκαιριών αθλητικής ενασχόλησης. 

Καταλήγοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, την οργανωτική ομάδα, τους επαγγελματίες γυμναστές και όλα τα μέλη τόσο για την ουσιαστική συμβολή τους στην άρτια και ομαλή λειτουργία του Προγράμματος «Αθλητισμός Για Όλους» όσο και για την επιτυχημένη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, η οποία εύχομαι να υλοποιηθεί με κάθε επιτυχία.

___________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

 ΡΜ/ΣΧ