Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2019 14:20

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην εκδήλωση «Ετήσια βραβεία Περιβάλλοντος 2019» του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών

Στην εποχή μας, αποτελεί, πλέον, κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος, για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

To Κίνημα Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών τιμά αυτή τη μέρα με την ύπαρξή του, τις καθημερινές παρεμβάσεις του, εδώ και 24 χρόνια, και τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων όπως η σημερινή,  όπου επιβραβεύει την προσπάθεια  αυτών που έχουν επενδύσει μέρος της ζωής τους για την πραγμάτωση της Οικολογίας.

Και αφού αναφερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια για την  16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, η οποία στις συνεντεύξεις της αναφέρει χαρακτηριστικά: « Η κλιματική αλλαγή είναι άσπρο –μαύρο,  ή ο ανθρώπινος πολιτισμός μας θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι. Δεν υπάρχει γκρίζο όταν πρόκειται για την επιβίωσή μας. Πρέπει να σταματήσουμε την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Και όλοι πρέπει να αλλάξουμε γι 'αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι ενώ  λένε ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια απειλή, στη συνέχεια απλά συνεχίζουν τις κακές τους συνήθειες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή».

Την ίδια ώρα που η Γκρέτα και οι νέοι διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή,  σε έκθεση του ΟΗΕ τονίζεται πως το 1/4 των θανάτων και ασθενειών παγκοσμίως προκαλείται από την περιβαλλοντική ρύπανση.

Οι εκπομπές αερίων, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα χημικά προϊόντα και η γενικότερη καταστροφή των οικοσυστημάτων προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, καταστρέφουν το περιβάλλον και, εν τέλει, επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μιλώντας για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων, την εφαρμογή μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και επίτευξη των στόχων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο  αυτό που χρειάζεται να κατανοήσει η ανθρωπότητα είναι ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι η μόνη αιτία της αλλαγής του κλίματος.

 Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το σύμπτωμα ενός λανθασμένου, σπάταλου αναπτυξιακού, μη βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Κατ’ επέκταση, η λύση βρίσκεται στην επαναξιολόγηση του μοντέλου αυτού και σε έναν επανακαθορισμό των εννοιών της ευημερίας και της περιβαλλοντικής και δια-γενεακής δικαιοσύνης.

Υπάρχει ανάγκη για άμεση στροφή των οικονομιών προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, μια στροφή που θα οδηγεί ,ταυτόχρονα, στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας.

Οι αποφάσεις πέρα από πολιτικές σε επίπεδο κρατών είναι και προσωπικές και εκφράζονται μέσα από την αλλαγή στις συνήθειες, την πράσινη κατανάλωση και το πράσινο επιχειρείν στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συγχαρώ τους ενεργούς  πολίτες που το Κίνημα Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών θα τιμήσει απόψε  και να τους συγχαρώ για τη στάση τους απέναντι στη ζωή και την αειφορία.

--------------------------

(ΑΜ/ΕΙ)