Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2019 14:50

Γραπτή δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε σχέση με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εκταφές πεσόντων του 1964 στην Τηλλυρία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψη εκπροσώπων των αρμοδίων Υπηρεσιών με σκοπό τον σχεδιασμό και συντονισμό που απαιτείται για ασφαλή διενέργεια της ανασκαφής στον χώρο που βρισκόταν το πρόχειρο νοσοκομείου Παχυάμμου και το οποίο βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία με βόμβες ναπάλμ τον Αύγουστο του 1964, καθώς και από δυο άλλους χώρους, όπου τάφηκαν πεσόντες στους  βομβαρδισμούς.

Το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εθνοφρουροί που περιθάλπονταν στο νοσοκομείο έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο κατά τους βομβαρδισμούς του νοσοκομείου.  Το νοσοκομείο καταστράφηκε ολοσχερώς. Από τα συντρίμμια περισυλλέγησαν καμένα μέρη σορών.  Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των τραυματιών που ευρίσκοντο στο νοσοκομείο για περίθαλψη όταν έγινε ο βομβαρδισμός.

Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις αυτές δεν είναι καταχωρημένες στον κατάλογο των αγνοουμένων και δεν αφορούν το πρόγραμμα της ΔΕΑ.

Οι εκταφές από τους τρεις χώρους που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνουν από Κύπριους επιστήμονες ενώ οι γενετικές εξετάσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.  Οι εκταφές εντάσσονται στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές και αναμένεται να αρχίσουν εντός του Σεπτεμβρίου 2019.

Όπως και σε άλλες εκταφές που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στην περίπτωση αυτή, οι προσπάθειες έχουν καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.  

Ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία θεωρούμε ότι έχουμε νομική και ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε τα ταυτοποιημένα λείψανα στις οικογένειες τους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε μια αξιοπρεπή ταφή, σύμφωνα με τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας

_____________

ΡΜ/ΑΜ/ΣΧ