Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2019 15:33

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Στέλιου Χειμώνα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Δρ. Στέλιος Χειμώνας.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η συζήτηση για την ανάπτυξη της οικονομικής βάσης της ΕΕ μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πιέσεις που επιδέχεται το παρόν ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και στην ανάγκη μετεξέλιξης του ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή της, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Χειμώνας εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ετοιμασία της σχετικής στρατηγικής, η οποία όπως σημείωσε αναμένεται να προσφέρει ευκαιρίες, ιδίως όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την επαναβιομηχανοποίηση και ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη καθώς επίσης την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της ΕΕ στον τομέα της βιώσιμης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η στρατηγική θα επιφέρει οφέλη που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Ο κ. Χειμώνας τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και μέσα από την εν λόγω στρατηγική να δίνεται το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικών και μέτρων, καθώς επίσης και το κατάλληλο πλαίσιο των μέσων εφαρμογής, ώστε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν ουσιαστικά, αποτελεσματικά και δίκαια στην επίτευξη των στόχων της.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) κ. Alexander Stubb. Ο κ. Χειμώνας στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η ΕΤΕ θα πρέπει να μετατραπεί σε κλιματική τράπεζα σταδιακά, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν κατάργηση χρηματοδότησης το 2020 έργων υποδομής φυσικού αερίου θα ήταν πρώιμη.

--------------------- 

ΕΙ