Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2019 09:35

Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη 13η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και επίσημα στην Κύπρο και τη 13η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης.

Τα Κοινοβούλιά μας συναντώνται -και μάλιστα σε επίπεδο Προέδρων- για 13η φορά. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα την πεποίθησή μας για τη χρησιμότητα της μεταξύ μας συνεργασίας, ώστε να ενδυναμωθούν οι κοινές μας αξίες και να προωθηθούν αποτελεσματικά τα κοινά μας συμφέροντα, προς όφελος των πολιτών μας. Είναι επίσης δείγμα της σημασίας που προσδίδουμε στη συνέχιση της τακτικής ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αναφορικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία είναι, κατά γενική ομολογία, πολυάριθμα.

Για του λόγου το αληθές, η θεματολογία των προηγούμενων Διασκέψεων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, που αφορούν μεταξύ άλλων στις προκλήσεις που τα μικρά κράτη αντιμετωπίζουν στον τομέα της οικονομίας και στις μεταναστευτικές ροές, τον ρόλο τους στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, στη λειτουργία διεθνών οργανισμών και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συζητήθηκαν επίσης οι ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της έρευνας, όπως και το θέμα της εισόδου και διαμονής ξένων υπηκόων στο έδαφός τους.

H φετινή Διάσκεψη χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες:

1. Προκλήσεις, ευκαιρίες και βέλτιστες πρακτικές για τα μικρά κράτη της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή,

2. Συνεργασία μεταξύ περιφερειών – μορφές συνεργασίας και οφέλη για τα μικρά κράτη της Ευρώπης και

3. Συνεργασία μεταξύ μικρών κρατών Ευρώπης στον τομέα των σπάνιων νοσημάτων και η συμβολή των Κοινοβουλίων.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης, θα συζητήσουμε, εξάλλου, σε γεύμα εργασίας το θέμα «Επενδύσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Προκλήσεις για τα Μικρά Κράτη». Η Διάσκεψή μας θα ολοκληρωθεί, ως είθισται, με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης, που θα αντικατοπτρίζει τις κοινές μας θέσεις και την κοινή μας αντίληψη για την ανάγκη ανάληψης δράσεων στους τομείς που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

Όπως γνωρίζετε, στη φετινή Διάσκεψη έχουμε εισαγάγει δύο καινοτομίες. Κατά πρώτον, έχουμε απευθύνει πρόσκληση προς ομολόγους μας χωρών της Μέσης Ανατολής. Αφενός, γιατί θεωρούμε ότι η συμμετοχή και άλλων κρατών στη συζήτηση για τη συνεργασία μεταξύ περιφερειών εμπλουτίζει τον διάλογο. Αφετέρου, γιατί επιθυμούμε να θέσουμε στην υπηρεσία της προώθησης της διεθνούς συνεργασίας και στη διάθεση των εταίρων μας μικρών κρατών Ευρώπης, τις καλές σχέσεις γειτονίας και τις διασυνδέσεις μας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η δεύτερη καινοτομία αποτελεί την προσθήκη της επιχειρηματικής διάστασης στη Διάσκεψή μας, ώστε να αναδειχτεί η συμβολή που τα Κοινοβούλια μπορούν να έχουν στην οικονομική διπλωματία. Έχει επομένως απευθυνθεί πρόσκληση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες, αρμόδιων φορέων και παραγόντων στον τομέα του εμπορίου και των επιχειρήσεων. Η συμμετοχή τους ιδιαίτερα στο γεύμα εργασίας, με θέμα συζήτησης τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, θα εμπλουτίσει και θα διευρύνει τις συζητήσεις μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η απόλυτη προσήλωσή μας στις οικουμενικές αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο και τη βάση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να επιβιώσει από τις συνεχείς, εις βάρος της, παραβιάσεις από την Τουρκία, που εισέβαλε και κατέχει για περισσότερο από 45 χρόνια το 37% του εδάφους της και που καθημερινά παραβιάζει την κυριαρχία της, τόσο στο έδαφος όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αντιλαμβάνεται στην πράξη τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας. Το γεγονός ότι τα μικρά κράτη είναι πιο ευάλωτα στην αυθαιρεσία όσων δεν σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου προσδίδει για μας πρόσθετη αξία στη συνεργασία και τις τακτικές μεταξύ μας ανταλλαγές. Με τον τρόπο αυτό, επαναβεβαιώνω τη δέσμευση της Βουλής των Αντιπροσώπων στη συνεργασία μεταξύ των μικρών κρατών Ευρώπης και δηλώνω με βεβαιότητα ότι η φιλοξενία ακόμα μιας τέτοιας Διάσκεψης στο μέλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της 13ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης και εύχομαι σε όλους εποικοδομητικές εργασίες και συζητήσεις, καθώς και μια ευχάριστη παραμονή στη χώρα μας.

(ΑΧ/ΕΙ)