Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2019 11:00

Παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη 13η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Ενότητα 1: Τα Μικρά Κράτη της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή: Προκλήσεις, ευκαιρίες και βέλτιστες πρακτικές

Ζούμε σήμερα στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και βιώνουμε εξελίξεις και νέα δεδομένα, που μέχρι πριν μια δεκαετία φάνταζαν στοιχεία ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ζούμε στην εποχή των απόλυτων ανατροπών και αλλαγών, με την εισαγωγή νέων μορφών τεχνολογίας και τη στροφή προς την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων σε πλείστους όσους τομείς. Αυτή η νέα εποχή συναρπάζει, καθώς διανοίγονται νέες προοπτικές και ευκαιρίες για την οικονομία και την κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι νέες αυτές εξελίξεις φοβίζουν και θέτουν δεοντολογικά και ηθικά ερωτήματα, που χρήζουν απαντήσεων και αντιμετώπισης.

Έχοντας κατά νου τις απαιτήσεις και προκλήσεις της εποχής μας, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία και αντιλαμβανόμενος, ως επακόλουθο, τη σημασία του θέματος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ανέλαβα την πρωτοβουλία της διοργάνωσης τριών συνεδρίων για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στα πλαίσια αυτά, συζητήθηκαν σε πρώτο στάδιο οι προκλήσεις και οι σχετικοί κίνδυνοι, ακολούθως υπήρξε επικέντρωση στις πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει να αναλάβει η Κύπρος σε διάφορους τομείς, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στην ψηφιακή εποχή, ενώ το τρίτο και πιο πρόσφατο συνέδριο καταπιάστηκε με την καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ενσωμάτωση. Απόρροια του δεύτερου συνεδρίου, αποτέλεσε η πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάπτυξη των αποκεντρωμένων τεχνολογιών (blockchain) στην Κύπρο, καθώς και η Εθνική Στρατηγική για το θέμα αυτό. Το δε τρίτο συνέδριο συνέβαλε στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ αρμόδιων φορέων, επιστημόνων, επιχειρήσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για διασφάλιση των συνεργειών προς επίτευξη του στόχου της προσαρμογής στα δεδομένα της νέας εποχής. Θεωρώ ότι μια συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των φορέων στην Κύπρο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση της συνεργασίας και με άλλα κράτη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει στην ψηφιακή εποχή δεν περιορίζεται στη δράση της ως φορέας ενημέρωσης και προβληματισμού της κοινωνίας, των αρμόδιων φορέων και του τομέα των επιχειρήσεων, ούτε στην απλή ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των παραγόντων αυτών στις επιτελούμενες εξελίξεις. Περιλαμβάνει επιπρόσθετα την ευθύνη δημιουργίας σωστού θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο να παρέχονται κίνητρα για την ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία του κατάλληλου τεχνολογικού περιβάλλοντος και την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών και παραγωγικών οικονομικών δομών. Περιλαμβάνει ακόμα την υποχρέωση μέριμνας για υιοθέτηση νομοθεσιών, που θα προστατεύουν τον πολίτη και την κοινωνία από τους πιθανούς κίνδυνους, οι οποίοι ελλοχεύουν από τα δεδομένα της νέας αυτής εποχής. Κινδύνους, που συνδέονται για παράδειγμα με την προστασία προσωπικών δεδομένων, την περιθωριοποίηση ως αποτέλεσμα της ανισότητας στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, την ασφάλεια και την αλλοτρίωση. Ο νομοθέτης πρέπει, τέλος, να εξετάσει και να επιλύσει τα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα, που επιφέρει η τεχνολογική εξέλιξη, χωρίς όμως να φοβάται την εξέλιξη αυτή καθεαυτή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όσοι επιτύχουν την άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ψηφιοποίησης, θα μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά. Τα μικρά κράτη έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να επιτύχουν την προσαρμογή αυτή και μάλιστα τάχιστα, ώστε να συνεχίσουν την ενεργό και αποτελεσματική δραστηριοποίησή τους στον τομέα των υπηρεσιών. Είναι επίσης προς όφελος όλων μας να ενθαρρύνουμε τις συνέργειες και τη δημιουργικότητα, που θα επιτρέψουν τη δραστηριοποίηση σε πρωτοποριακούς και καινοτόμους τομείς. Η ψηφιακή εποχή ανοίγει νέους ορίζοντες και επιτρέπει στα μικρά κράτη να προσπεράσουν κάθε πρόκληση που συνδέεται με το μικρό τους εδαφικό και βιομηχανικό μέγεθος. Η ικανότητα δημιουργικής αξιοποίησης των ευκαιριών που μας προσφέρονται αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα για μας, αφού θα καθορίσει την επιτυχία προσαρμογής και επικράτησής μας στη νέα εποχή.

(ΑΧ/ΕΙ)