Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2019 12:35

2η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στη 13η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Ενότητα 2: Συνεργασία μεταξύ περιφερειών – Μορφές συνεργασίας και οφέλη για τα Μικρά Κράτη της Ευρώπης

Καλωσορίζω ανάμεσά μας τους συναδέλφους Προέδρους Κοινοβουλίων ή εκπροσώπους τους από χώρες της Μέσης Ανατολής και τους ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία τους. Η ιδέα να απευθυνθεί πρόσκληση προς Κοινοβούλια χωρών της Μέσης Ανατολής είχε ως στόχο να δοθεί η ευκαιρία αλληλογνωριμίας, αλλά και ανταλλαγής απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε, ως Κοινοβούλια, στην ενίσχυση των οικονομικών ανταλλαγών και επενδύσεων μεταξύ των χωρών μας. Γι’ αυτό, εξάλλου, είχε ζητηθεί η συμπερίληψη επιχειρηματιών και εκπροσώπων οργανωμένων φορέων στις αντιπροσωπείες. Θελήσαμε να δοθεί ευκαιρία δικτύωσης, με στόχο την ενθάρρυνση πιθανών συνεργειών και συνεργασιών. Ευχαριστώ, επομένως, ιδιαίτερα και τους συναδέλφους από το Μαυροβούνιο και το Μονακό, που συνοδεύονται σήμερα από εκπροσώπους του τομέα των επιχειρήσεων και στηρίζουν με αυτό τον τρόπο την προσπάθειά μας.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ακόμα έκφανση του γεφυροποιού ρόλου της Κύπρου, που δρα ως καλός αγωγός στην οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε ότι η εγκαθίδρυση επικοινωνίας και συνεχών ανταλλαγών μεταξύ των δύο περιοχών μπορεί να δράσει καταλυτικά και να έχει οφέλη για όλους και κυρίως για του πολίτες των χωρών μας. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τους εταίρους της από τη Μέση Ανατολή και τα μικρά κράτη της Ευρώπης, για να αναπτυχθούν από όλες τις πλευρές τέτοιες συνεργασίες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πέραν των διμερών συνεργασιών, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί επίσης τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδας, από τη μια, και διαφόρων χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και παραπέρα, από την άλλη. Ευελπιστούμε δε σε επέκταση των συνεργασιών αυτών σε ακόμη περισσότερες χώρες της περιοχής. Έχουμε συνεργαστεί σε θέματα υδάτινων πόρων, έρευνας και καινοτομίας, ενέργειας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η επικέντρωση στην παραγωγή πρακτικών και απτών αποτελεσμάτων στις Κοινοβουλευτικές μας Διασκέψεις, οι οποίες δεν περιορίζονται σε διακηρύξεις.

Αντίστοιχες τριμερείς συνεργασίες αναπτύσσονται σε διακυβερνητικό επίπεδο. Το μοντέλο των συνεργασιών αυτών περιλαμβάνει ήδη τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής, όπως και σε άλλα επίπεδα, υπουργών, τεχνοκρατών κ.ο.κ. Υπάρχει, εξάλλου, συντονισμός δράσεων σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η οικονομία, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η θαλάσσια πολιτική, η ενέργεια και η εκπαίδευση. Είμαστε, λοιπόν, ανοικτοί στην προοπτική συμπερίληψης όλων αυτών των τομέων, όπως και πολλών άλλων, σε αυτές τις συνεργασίες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μας είναι απεριόριστες, αρκεί να εξοπλίσουμε τις χώρες μας με τα εργαλεία εκείνα που θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν τις ανταλλαγές, ειδικότερα δε τις επιχειρηματικές και εμπορικές. Έχουμε ήδη συζητήσει κατά την προηγούμενη Διάσκεψη τις δυνατότητες συνεργασίας των μικρών κρατών Ευρώπης στον τομέα του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε μαζί μου, ότι το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης συνεργασίας με κράτη της Μέσης Ανατολής στον τομέα του τουρισμού μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων των χωρών και στις δύο περιφέρειες.

Πέραν της συμβολής που μπορούν να έχουν στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, τα Κοινοβούλια είναι επίσης αρμόδια για τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού και κατ’ επέκταση του πρακτικού πλαισίου, που, μαζί με την ενθάρρυνση της πρόθεσης και βούλησης ανάπτυξης συνεργειών και επενδυτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο περιοχών, θα επιτρέψουν το άνοιγμα του δρόμου της γενικότερης συνεργασίας μεταξύ των εννέα μικρών κρατών της Ευρώπης και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπληρώνει σε συνεχή βάση το καθήκον της σε ότι αφορά στην προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της Κύπρου στη γενικότερη επιθυμία και πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, οι οποίες συμβάλλουν πολυδιάστατα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Υιοθετούνται κατά καιρούς οι απαραίτητες νομοθεσίες για συνέχιση του ελκυστικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες και τις επενδύσεις στην Κύπρο, τόσο σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις για την εταιρική φορολογία, όσο και σε ότι αφορά στην επικύρωση συμφωνιών με αρκετές χώρες, για αποφυγή διπλής φορολογίας. Ως επακόλουθο, πέραν της δραστηριοποίησης πολλών εταιρειών στο νησί μας, παρατηρείται και σημαντικό ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στο έδαφος της Δημοκρατίας. Πέραν τούτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιλαμβανόμενη τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στα πλαίσια της οικονομικής διπλωματίας, εντάσσει συχνά την οικονομική και επιχειρηματική πτυχή στις διεθνείς της δραστηριότητες και ανταλλαγές.

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα μια αποστολή μας στην Κίνα, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και επιχειρηματίες και η οποία, πέραν των πολιτικών συναντήσεων περιλάμβανε και επισκέψεις σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και συμμετοχή στην ίδια τη 2η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου της Σαγκάης. Στην πόλη Γκουανγκτζού προσφώνησα επίσης εμπορικό φόρουμ, που συνδιοργάνωσαν ο CIPA και ο αντίστοιχος φορέας της επαρχίας Γκουαγκντόγκ. Η όλη προσπάθεια εντάσσεται και στα πλαίσια Μνημονίου, που έχουμε συνυπογράψει με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, προωθώντας τις επενδύσεις και ανταλλαγές εντός της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος», που οι φίλοι στη Μέση Ανατολή ήδη γνωρίζουν.

Πολύ συχνά επίσης η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται σε αποστολές του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), στηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες που γίνονται για αύξηση των επενδύσεων με φίλες χώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρω την επόμενη αποστολή του ΚΕΒΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο εκ των διακεκριμένων ομιλητών μας, κ. Κώστας Γαλαταριώτης, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), θα παρουσιάσει το θέμα «Επενδύσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: προκλήσεις για τα μικρά κράτη», αναφερόμενος και στο παράδειγμα της Κύπρου. Θα έχουμε επομένως την ευκαιρία να εμβαθύνουμε περισσότερο στο θέμα, εντάσσοντας στις συζητήσεις μας και την οπτική γωνία του επιχειρηματικού κόσμου και οργανωμένων του φορέων.

(ΑΧ/ΕΙ)