Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2019 14:17

Σε εξέλιξη οι εργασίες της 13ης Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στη Λευκωσία

Διεξάγονται σήμερα, οι εργασίες της 13ης Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Στη Διάσκεψη, συμμετέχουν, πέραν του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Προέδροι των Κοινοβουλίων της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, του Λίχτενσταιν, του Μονακό και του Μαυροβουνίου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των μικρών κρατών Ευρώπης, ώστε να ενδυναμωθούν οι κοινές αξίες και να προωθηθούν αποτελεσματικά τα κοινά τους συμφέροντα, προς όφελος των πολιτών. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το γεγονός ότι τα μικρά κράτη είναι πιο ευάλωτα στην αυθαιρεσία όσων δεν σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, σε συνδυασμό με την προσήλωσή των μικρών κρατών στις σχετικές αρχές, προσδίδει πρόσθετη αξία στη συνεργασία αυτή. 

Κατά την πρώτη ενότητα, τους συμμετέχοντες απασχόλησαν οι προκλήσεις, ευκαιρίες και βέλτιστες πρακτικές για τα μικρά κράτη της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή. Κύριος ομιλητής ήταν ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα και την Καινοτομία κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Συλλούρης τόνισε, ανάμεσα σ’ άλλα, ότι στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους των μικρών κρατών Ευρώπης μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, εάν αναπτυχθούν συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των χωρών αυτών. 

Στη δεύτερη ενότητα της Διάσκεψης, συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας μεταξύ περιφερειών, οι διάφορες μορφές της και τα οφέλη για τα μικρά κράτη της Ευρώπης, με τη συμμετοχή Προέδρων Κοινοβουλίων ή εκπροσώπων τους, από κράτη της Μέσης Ανατολής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ως κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε στο γεφυροποιό ρόλο της Κύπρου, μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ο οποίος αξιοποιείται για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, προς όφελος των πολιτών. Υπογράμμισε, επίσης, το ρόλο που τα Κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας και της προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα ενθαρρύνει και θα διευκολύνει τις οικονομικές ανταλλαγές και συνεργασίες.

Ακολούθησε γεύμα εργασίας, με θέμα συζήτησης «Επενδύσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: προκλήσεις για τα μικρά κράτη» και βασικό ομιλητή τον  Αντιπρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων κ. Κώστα Γαλαταριώτη.

Η Διάσκεψη θα ολοκληρώσει τις εργασίες της το απόγευμα.

(ΕΚ/ΣΧ)