Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2019 18:36

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 13ης Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 13ης Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2019. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι Προέδροι των Κοινοβουλίων της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν, του Μονακό και του Μαυροβουνίου.

Στην τρίτη ενότητα, που αφορά στη συνεργασία μεταξύ Μικρών Κρατών Ευρώπης στον τομέα των σπάνιων νοσημάτων και τη συμβολή των Κοινοβουλίων, κύριος ομιλητής ήταν ο δρ Φίλιππος Πατσαλής, Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

O Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του θέματος και στην ανάγκη στήριξης των επηρεαζόμενων ασθενών, με έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, περιλαμβανομένης της πρόσβασής τους στις ενδεδειγμένες θεραπείες ή σε επικουρική φροντίδα.   Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, τα Κοινοβούλια, με το ρυθμιστικό νομοθετικό τους ρόλο, μπορούν να βρεθούν στον πυρήνα των προσπαθειών αντιμετώπισης των σπάνιων παθήσεων και της αποτελεσματικής και σφαιρικής στήριξης των ασθενών. Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Μικρών Κρατών Ευρώπης σε αυτό τον τομέα, τόσο μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, όσο και για την παροχή της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής αγωγής και φροντίδας στους πάσχοντες.  Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για καίρια ζητήματα, όπως η λήψη μέτρων για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών.  

Οι εργασίες της Διάσκεψης ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης των Προέδρων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, το κείμενο της οποίας κωδικοποιεί τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων σε κάθε θεματική ενότητα και αποτελεί το βασικό εργαλείο για τον περαιτέρω συντονισμό και κοινή δράση των Μικρών Κρατών Ευρώπης.

_______________

/ΣΧ