Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2021 18:17

Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών στις εργασίες της 19ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ της ΕΕ

Διεξάγονται σήμερα μέσω διαδικτύου οι εργασίες της 19ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Γιώργος Κάρουλλας (επικεφαλής αντιπροσωπίας), κ. Γιώργος Κουκουμάς, κ. Αλέκκος Τρυφωνίδης και  η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Κατά το πρωινό μέρος των εργασιών, αντηλλάγησαν απόψεις για τις προτεραιότητες της ΚΕΠΠΑ και ΚΠΑΑ, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Josep Borrell.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Κάρουλλας στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα εις βάρος της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι  οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας απειλούν την ασφάλεια της περιοχής και κατ’ επέκταση ολόκληρης της ΕΕ.

Σημειώνοντας την ισχυρή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας εκ μέρους της ΕΕ, ο κ. Κάρουλλας τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει αποφασιστικά και να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης των εργαλείων που διαθέτει, ώστε να διατηρηθεί η περιφερειακή σταθερότητα. Υπέβαλε δε ερώτηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο όσον αφορά τα επόμενα βήματα στα οποία προτίθεται να προβεί η ΕΕ για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο κ. Βorrell ανέφερε ότι η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα στην Τουρκία την αποφασιστικότητά της να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις με τη λήψη μέτρων, όταν χρειαστεί. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε τη στήριξη της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση απορρίπτει την τουρκική θέση για λύση “δύο κρατών”.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση, η κα Ατταλίδου εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Παρά τις όποιες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, επισήμανε, τα δικαιώματα των πολιτών και  ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών απειλούνται άμεσα και η διεθνής κοινότητα οφείλει να δράσει συλλογικά για την προστασία τους.

Απευθυνόμενη στον Ύπατο Εκπρόσωπο, η κα Ατταλίδου τόνισε την επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.  Η όποια ενδεχόμενη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

Καταληκτικά, η κα Ατταλίδου απηύθυνε έκκληση όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά την εξέταση αιτήσεων ασύλου, δώσουν προτεραιότητα σε Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, όπως οι γυναίκες και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.  

(ΕΧ)