Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2021 10:31

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπία στις εργασίες της 19ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε χθες μέσω διαδικτύου η 19η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ),  στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κάρουλλας (επικεφαλής αντιπροσωπίας), Γιώργος Κουκουμάς,  Αλέκος Τρυφωνίδης και  η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υπό το φως νέων διεθνών προκλήσεων,  ο κ. Κουκουμάς τόνισε ότι, κατά τη διαμόρφωση της εξωτερικής της πολιτικής, η ΕΕ πρέπει να έχει ως γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ως πρώτιστη προτεραιότητά της την προώθηση των στόχων της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας. Η εξωτερική πολιτική της Ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Κουκουμάς, πρέπει να στοχεύει στην προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εδράζεται στον σεβασμό των πολυμερών κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και επισήμανε τη χρησιμότητα άντλησης διδαγμάτων από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Παραμένοντας προσκολλημένη στην πεποίθηση ότι οι απειλές κατά της ασφάλειάς της έρχονται εξ Ανατολών, κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφερε ο κ. Κουκουμάς, η ΕΕ κινδυνεύει να απωλέσει την ικανότητά της να δρα προληπτικά, αλλά και την αξιοπιστία της, ιδιαίτερα όταν επιβάλλονται κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή προωθείται μια «θετική ατζέντα» για την Τουρκία, εν μέσω των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Εξάλλου, ο κ. Τρυφωνίδης, στο πλαίσιο  συζήτησης με θέμα την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της ΚΠΑΑ, σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Τρυφωνίδης τόνισε ότι ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η περαιτέρω προώθηση της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, είναι ουσιαστική καθότι εξυπηρετεί τον στόχο της καλύτερης διαχείρισης των προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ.

Καταληκτικά, ο κ. Τρυφωνίδης υπογράμμισε την αναγκαιότητα όπως η συνεργασία που αναπτύσσει η ΕΕ με τους εταίρους της γενικότερα, εδράζεται σε κοινές αρχές και αξίες, σε συνάρτηση πάντοτε με τις πολιτικές και τις προτεραιότητές της.

ΕΧ/ΕΧΡ