Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2021 11:04

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γ. Λουκαΐδη σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη γεωπολιτική σημασία της Μεσογείου

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι.

Σε συζήτηση για τη γεωπολιτική σημασία της Μεσογείου, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η περιοχή της Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αντιμετωπίζει πολλές και σύνθετες προκλήσεις. Για να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι η Μεσόγειος θα ακολουθήσει μια εναλλακτική πορεία θα πρέπει να επιδιώξουμε ριζοσπαστικές αλλαγές στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα, είπε.

Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της μετατροπής της Μεσογείου σε λεκάνη ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας θα πρέπει να υπερισχύσει η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός, η ειρηνική επίλυση διαφορών και όχι η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση, το διεθνές δίκαιο και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι τα εγωιστικά συμφέροντα και το δίκαιο του ισχυρού.

Οφείλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε μαζί και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, την πρόκληση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση, ανέφερε, να εργαστούμε συστηματικά, από κοινού, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η οποία απειλεί τις χώρες μας αφού η λειψυδρία, η ερημοποίηση και οι δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν με αυξανόμενη ένταση τον φυσικό μας πλούτο. Οφείλουμε να μετατρέψουμε τον τομέα της ενέργειας, σημείωσε, από πεδίο ανταγωνισμού σε πεδίο συνεργασίας, στοχεύοντας στην πράσινη μετάβαση και στην επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και η προστασία των φυσικών πόρων στη Μεσόγειο, τόνισε, αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική βιωσιμότητα της περιοχής.

Επιπρόσθετα, απαντώντας σε τούρκο βουλευτή, ο κ. Λουκαΐδης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία, ήταν και παραμένει κατοχική δύναμη, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του κυπριακού λαού. Η χώρα αυτή τόνισε, ακολουθώντας μια άκρως προκλητική και επιθετική πολιτική και στην προσπάθειά της να επιβληθεί ως ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη, προβαίνει σε συνεχείς παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο ενάντια στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα προκαλεί συνεχώς εντάσεις. Τέτοιες ενέργειες, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, πλήττουν καίρια τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, και υπονομεύουν τον στόχο της επίτευξης συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας των λαών της Μεσογείου.

(ΜΓ/ΙΚ)