Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2022 11:03

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη σε συζήτηση στην ΚΣΣΕ για τον ρόλο των ΜΜΕ σε περιόδους κρίσης

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τη σημασία του ρόλου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) σε περιόδους κρίσης.

Σημειώνοντας τον σημαίνοντα ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην παροχή έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης, ειδικότερα σε περιόδους κρίσης, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως σημαντικό εργαλείο για τον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται σε σχέση με την πανδημία Covid-19 και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τις κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, συνεπεία της πανδημικής κρίσης, παρατηρήθηκε έξαρση των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων, οι οποίες προκαλούν σύγχυση και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους επιστημονικούς θεσμούς και την ιατρική κοινότητα.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε την ανάγκη για ουσιαστική συμβολή των συμβατικών και διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας στη δημοκρατικοποίηση της γνώσης, αλλά και στην υποχρέωση ταυτόχρονα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της έξαρσης της παραπληροφόρησης και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνομωσίας.

Εν καιρώ κρίσης, χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κύπριος βουλευτής. Η ελευθερία έκφρασης, κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να προστατεύεται, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης. Την ίδια ώρα καθίσταται επιτακτική η άσκηση υπεύθυνης δημοσιογραφίας και η αναπαραγωγή αξιόπιστων πληροφοριών, ώστε το κοινό να είναι σε θέση να λαμβάνει σωστές αποφάσεις.

Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε, επίσης, ότι η έντονη κοινωνική πόλωση για το θέμα του μαζικού εμβολιασμού προέκυψε λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών στους χειρισμούς των κυβερνήσεων και της αμφισβήτησης των ευρημάτων της επιστημονικής κοινότητας, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ρητορικής μίσους, της στοχοποίησης και του στιγματισμού συγκεκριμένων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων, γεγονός που, όπως ανέφερε, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε τη σημασία στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών, των ΜΜΕ και του ακαδημαϊκού κόσμου, ώστε να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και ένα περιβάλλον υγειούς διαλόγου, συμπερίληψης, αλληλοσεβασμού και ανεκτικότητας σε διαφορετικές απόψεις, διαφάνειας και τεκμηριωμένων αποφάσεων.


(ΜΒ/ΣΧ)