Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2022 12:56

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για τον τερματισμό των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο έδαφος του ΣτΕ

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, με θέμα τον τερματισμό των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο έδαφος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες, οι οποίες διενεργούνται δυστυχώς σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελούν εγκλήματα που πλήττουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, πρώτιστα δε τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους. Το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές διαπράττονται με την σύμπραξη, είτε άμεση είτε έμμεση των κρατικών αρχών, επισήμανε ο κ. Τορναρίτης, τις καθιστούν ακόμα πιο βάναυσες, λαμβανομένης υπόψη της άρνησης των αρμοδίων να παράσχουν τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων προσώπων.

Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, έχει πικρή εμπειρία από το ανθρωπιστικό αυτό δράμα. Δεν υπάρχει, τόνισε, μεγαλύτερη οδύνη από αυτή της αναμονής, η οποία δημιουργεί ψυχοφθόρα συναισθήματα, ελπίδα και απελπισία ταυτόχρονα. Η κηδεία αγνοούμενου προσώπου και η επιστροφή λειψάνων μετά την πάροδο τόσων χρόνων είναι μια συγκλονιστική δοκιμασία. Η πληγή των αγνοουμένων έχει τραυματίσει βαθιά την κυπριακή κοινωνία, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για συμφιλίωση και επανένωση της Κύπρου, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής. Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) επιτελεί αξιέπαινο έργο και θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όσα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στηρίζουν οικονομικά το έργο της ΔΕΑ, όπως και κάθε προσπάθεια εξάλειψης του απαράδεκτου αυτού φαινομένου, όπου και αν αυτό συμβαίνει.


(ΜΒ/ΕΧΡ)