Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-02-2018 12:26

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Ολομέλεια της Βουλής

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ σε ένα θλιβερό γεγονός, στο θάνατο ενός πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Γεώργιου Α. Γεωργίου.

Ο Γεώργιος Γεωργίου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1949 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1973. Έκτοτε, ως γνωστός και έγκριτος ποινικολόγος άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λάρνακα και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας.

Υπήρξε μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας του ΔΗΣΥ Λάρνακας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Πολιτικής Επιτροπής, καθώς και μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας της Νεολαίας του ΔΗΣΥ.

Από το 1981 μέχρι το 1984 διετέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας διετέλεσε μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Συγκοινωνιών και Έργων και του Κανονισμού της Βουλής και Δικαιωμάτων των Μελών του Σώματος.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συμπληρώθηκαν, στις 27 Ιανουαρίου 2018, 73 χρόνια από την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης που λειτούργησε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου, στην Πολωνία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά, με αυτή την αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς. Ταυτόχρονα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε μορφή και εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και κάθε έκφανση αντισημιτισμού, αλλά και το όποιο είδος μισαλλοδοξίας. Συντασσόμαστε επίσης με όσους καταδικάζουν, χωρίς εξαίρεση, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν στο παρελθόν και όσα διαπράττονται σήμερα ως αποτέλεσμα πολεμικών συρράξεων και άλλων αντιπαραθέσεων ανά το παγκόσμιο.

Ο φόρος τιμής που αποδίδουμε σήμερα στα θύματα των απεχθών εγκλημάτων μίσους που το ναζιστικό καθεστώς διενήργησε εις βάρος αθώων ανθρώπων, αποτελεί ευκαιρία ενδοσκόπησης της ίδιας μας της κοινωνίας. Αποτελεί ευκαιρία να αναλογιστούμε κατά πόσο η ανοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα χαρακτηρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις κοινωνίες μας. Αποτελεί επίσης ευκαιρία να εξετάσουμε κατά πόσο οι ηθικές αυτές αρχές μεταλαμπαδεύονται επαρκώς, μέσω της οικογένειας και της εκπαίδευσης, στη νέα γενιά. Αδιαμφισβήτητος κοινός στόχος είναι η προώθηση της κουλτούρας σεβασμού προς όλους, αλλά και η καταδίκη των άμεσων ή έμμεσων διακρίσεων βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γλώσσας, του φύλου, των πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής. Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί τη μόνη εγγύηση ενάντια στην εξάπλωση προκαταλήψεων, διακρίσεων και φανατισμού και, ως εκ τούτου, της εκκόλαψης του βίαιου εξτρεμισμού και του τυφλού μίσους.

Ως πολιτικοί και ως πολίτες, έχουμε την ηθική υποχρέωση να προωθήσουμε την κουλτούρα αυτή του σεβασμού, της ειρήνης και της μη-βίας. Έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε από κοινού στην κοινωνία μας, αλλά και με άλλα Κοινοβούλια, οργανισμούς και άλλες χώρες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ ξανά η εξολόθρευση άμαχου πληθυσμού υπό τη σημαία της ούτω καλούμενης φυλετικής ανωτερότητας ή όποιας άλλης πρόφασης και αιτίασης ή σοφιστείας. Η καλλιέργεια της συλλογικής μνήμης και η διασφάλιση των συνθηκών εκείνων που δεν θα επιτρέψουν επανάληψη των φαινομένων αυτών αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής που θα μπορούσαμε να αποτίσουμε σ’ όλα τα θύματα του φασισμού και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Κάθε φορά που δεν μιλάμε και ξεχνάμε, συναντάμε την επόμενη εκατόμβη της ντροπής. Κάθε φορά που δίνουμε χώρο στη λήθη ή αποστρέφουμε το βλέμμα από τη θηριωδία, μας βρίσκει η επόμενη σφαγή. Άλλωστε, ο θύτης του Μπέλσεν και του Νταχάου είχε πάρει την άδειά του από την ανθρωπότητα: ποιος θυμόταν την Αρμενική Γενοκτονία; Κι όσοι απέμειναν να θυμούνται ακόμα την Κύπρο του ’74, διόλου δεν απορούν για το Αφρίν.

Η ειρήνη δεν θα κτιστεί ποτέ πάνω σε θεμέλια λησμονιάς. Αντλώντας από τα διδάγματα της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και του κάθε Ολοκαυτώματος, θα αποφύγουμε να επαναλάβουμε τα λάθη μας ως άνθρωποι, ως κοινωνίες, ως λαοί, ως κράτη. Μόνο τότε θα έχει νόημα να λέμε «ποτέ ξανά».

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη τόσο του πρώην βουλευτή Γεώργιου Α. Γεωργίου όσο και των θυμάτων του ολοκαυτώματος.
(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τέως και πρώην μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα οποία αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο τόσο για το κοινοβούλιο όσο και για την κοινωνία γενικότερα. Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στη μέχρι σήμερα αξιοποίησή τους στις διάφορες δράσεις του κοινοβουλίου στην Κύπρο και στο εξωτερικό, λόγω των γνώσεων, σχέσεων και εμπειριών τους. Συζητήθηκαν επίσης διάφορες απόψεις και εισηγήσεις τους για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της συμβολής τους. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην αξιοποίηση των πρώην βουλευτών στη δημιουργία Ιδρύματος Μελετών της Βουλής και στη δυνατότητα συμμετοχής τους ως συμβούλων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κοινωνικής παρακμής και της κρίσης των θεσμών, αλλά και στις προσπάθειες για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των απλών πολιτών προς το κοινοβούλιο, τον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό.

Στο τέλος της σύσκεψης παραδόθηκαν οι προσωπικές ταυτότητες πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων σε όσους δήλωσαν ότι επιθυμούν να τους παρασχεθούν. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας για τα πρώην και νυν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στα πλαίσια των διεθνών δραστηριοτήτων της Βουλής, συμμετείχα στις εργασίες της 24ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Σεϋχέλλες, από τις 8 μέχρι 13 Ιανουαρίου 2018.

Σε παρεμβάσεις μου τόσο ενώπιον της Ολομέλειας της Διάσκεψης όσο και σε θεματικά εργαστήρια, μίλησα για θέματα που αφορούν στο ρόλο των Προέδρων Κοινοβουλίων για ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και για τη χρήση της τεχνολογίας σε σχέση με τη στήριξη των Μελών και των κοινοβουλευτικών λειτουργιών γενικότερα.

Υπογράμμισα στο πρώτο θέμα, τον πρωταρχικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι Πρόεδροι Κοινοβουλίων τόσο στην περιφερειακή αλλά και την παγκόσμια κοινοβουλευτική διπλωματία και τη σχέση προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ κοινοβουλευτικής και εκτελεστικής εξουσίας. Προέβηκα μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες αναφορές στα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αμεσότερης ενημέρωσης των πολιτών και στις πρόσφατες τριμερείς συνεργασίες που έχει συνάψει η Κύπρος με γειτονικά κοινοβούλια.

Σε σχέση με το δεύτερο θέμα, υποστήριξα τη λειτουργική πτυχή της τεχνολογίας σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές πρακτικές ενώ εισηγήθηκα τη δημιουργία συνεργιών εντός των κοινοβουλίων-μελών της Κοινοπολιτείας μέσα από κοινό δίκτυο, όπου μπορούν να ανταλλάσσονται κοινοβουλευτικές πληροφορίες, πρακτικές και τρόποι λειτουργίας, εισήγηση η οποία συμπεριλήφθηκε στα Τελικά Συμπεράσματα της Διάσκεψης.

Στα πλαίσια της τελευταίας μέρας των εργασιών παρενέβηκα σε ειδική συζήτηση στην Ολομέλεια για την ενίσχυση των Κοινοβουλίων ως θεσμών που προάγουν τον ειλικρινή διάλογο, την ευθύνη λογοδοσίας και τη διαφάνεια, παραθέτοντας τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατικές κοινωνίες και πρωτίστως την απάθεια και τον σκεπτικισμό του εκλογικού σώματος. Υπογράμμισα ότι οι κοινοβουλευτικοί οφείλουν να καθιερώσουν πρακτικές και μηχανισμούς που να προάγουν την χρηστή διοίκηση και τη συμμετοχή των πολιτών. Ενημέρωσα περαιτέρω, για σχετικά μέτρα και πρωτοβουλίες εν ισχύ ή, σε στάδιο προγραμματισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, είχα επαφές μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο των Σεϋχέλλων και Προέδρους άλλων Κοινοβουλίων. Εξάλλου, μετά από σχετικές διευθετήσεις, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την οικία όπου διέμενε στις Σεϋχέλλες ενόσω ήταν εξορία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ.

Επίσης, ο βουλευτής δρ Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (COSAC), στη Σόφια, στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη Συνάντηση, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας, το μέλλον της ΕΕ, καθώς και ο ρόλος των περιφερειακών στρατηγικών της ΕΕ για αειφόρο ανάπτυξη, σταθερότητα και ασφάλεια.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στο πλαίσιο του 1ου μέρους της Συνόδου 2018 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε από τις 22 – 26 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, τρείς συνάδελφοί μας, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση, κατέλαβαν σημαντικά αξιώματα, τα οποία τιμούν ιδιαίτερα τόσο τη χώρα μας όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της αντιπροσωπίας, βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, εξελέγη εκ των Αντιπροέδρων της ΚΣΣΕ για το τρέχον έτος και ως εκ τούτου καθίσταται και μέλος του Προεδρείου της Συνέλευσης. Η κα Κυριακίδου ορίστηκε επίσης από το νέο Πρόεδρο της Συνέλευσης και από το Προεδρείο του Σώματος, εκπρόσωπος της ΚΣΣΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Νόμου (γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας), ένα σημαντικό αξίωμα που καταλαμβάνεται για 2η φορά από μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας. Η κα Κυριακίδου εκλέγηκε επίσης ομόφωνα Αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ad hoc Επιτροπής για το ρόλο και την αποστολή της ΚΣΣΕ, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των 47 χωρών μελών της Συνέλευσης.

Επίσης, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης ορίστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο εκπρόσωπος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Υποεπιτροπή Διενέξεων μεταξύ χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και παράλληλα παραμένει και για το τρέχον έτος, Γενικός Εισηγητής για θέματα Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου εκλέγηκε 2ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της ΚΣΣΕ.

Επίσης, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετείχε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 2018 σε επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο Βέλγιο, αντιπροσωπία της Ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), της οποίας αποτελεί μέλος.

Στα πλαίσια της εν λόγω επίσκεψης η αντιπροσωπία πραγματοποίησε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες των κυβερνητικών τμημάτων που είναι αρμόδια για τη διαχείριση κέντρων υποδοχής του Βελγίου και την ενσωμάτωση των μεταναστών. Είχε επίσης συναντήσεις με υπηρεσιακούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Εξάλλου, στις 7 Φεβρουαρίου 2018, ο βουλευτής, κ. Γιώργος Προκοπίου, συμμετείχε σε συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στο Στρασβούργο. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η περιοχή εντός του 2018, περιλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, της τρομοκρατίας και του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Τέλος, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Ελσίνκι, από τις 12 – 14 Φεβρουαρίου 2018, ως Εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης και ΜΜΕ της Συνέλευσης, για το θέμα της διαμόρφωσης της εκπαίδευσης για τους πολίτες της ψηφιακής εποχής.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του, ο κ. Ευσταθίου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας της Φινλανδίας και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο. Ο κ. Ευσταθίου επισκέφτηκε εξάλλου νηπιαγωγείο και σχολείο μέσης εκπαίδευσης όπου εφαρμόζονται καινοτόμες μέθοδοι τόσο για τη διδασκαλία των μαθητών όσο και για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

---------------------------

ΑΧ/ΕΙ