Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2018 10:29

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Κοινοβουλευτικού Διαλόγου στη Βηρυτό

Ολοκληρώθηκαν χθες στη Βηρυτό οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Κοινοβουλευτικού Διαλόγου, το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και το Κοινοβούλιο του Λιβάνου στις 3 και 4 Απριλίου 2018 με θέμα «Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή».   Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε στο Συνέδριο  με την αντιπροσωπία της στην ΔΣΟ αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Άγγελο Βότση (επικεφαλής), κ. Κώστα Κωνσταντίνου, κα Ευανθία Σάββα και κ. Ηλία Μυριάνθους. Συμμετείχε επίσης ο τέως βουλευτής και μέλος της ίδιας αντιπροσωπίας κ. Γιώργος Βαρνάβα.

Σε παρέμβασή του εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπίας, ο κ. Βότσης σημείωσε ότι ο σεβασμός και η εφαρμογή των ανθρωπίνων και δη των θρησκευτικών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις αποτελεί κοινή θέση των συνέδρων, ενώ παράλληλα απουσιάζει οιαδήποτε αντιπαράθεση στη βάση θρησκευτικών διαφορών. Αντίθετα, πρόσθεσε ο Κύπριος βουλευτής, τις πλείστες φορές ορισμένα κράτη επικαλούνται δήθεν θρησκευτικές διαφορές προς επίτευξη των πολιτικών τους επιδιώξεων, στρατηγικών και στενών εθνικών τους συμφερόντων. Κάλεσε δε τους συμμετέχοντες να απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα του Συνεδρίου για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων κάθε ατόμου και την ενίσχυση της ειρήνης μέσω του διαθρησκειακού διαλόγου και συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, και την τελευταία απόφαση της Συνέλευσης για δημιουργία ενός Μονίμου Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κοινοβουλευτισμός ως θεσμός εκπροσώπησης των πολιτών και χώρος διαμόρφωσης και έκφρασης των αιτημάτων τους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα διαμεσολάβησης μεταξύ των λαών και των ηγεσιών τους, πολιτικών και θρησκευτικών. Σημειώνεται επίσης  ότι με σεβασμό στον διαθρησκειακό και διεθνοτικό διάλογο, την ανοχή στη διαφορετικότητα και τη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κοινοβούλια οφείλουν να οικοδομούν μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης με τις κοινωνίες των πολιτών και να επιδιώκουν να ενδυναμώνουν το νομικό και κανονιστικό τους πλαίσιο, προάγοντας μέτρα για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και αποτελεσματικότητά τους, με πρωτοβουλίες για την προάσπιση των ανθρωπίνων και δη των θρησκευτικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα θα επιδιώκουν ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών.

(ΒΚ/ΕΛ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα