Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-03-2018 10:46

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη στην ημερίδα «Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Έρευνα και Εθελοντισμός»

Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημαντική προσφορά του εθελοντισμού στον τόπο μας. Ο εθελοντισμός αναδεικνύεται η αναδυομένη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών  προβλημάτων.

Σε όλα τα σύγχρονα κράτη ο εθελοντισμός και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  αναπτύσσουν δράσεις οι οποίες στηρίζουν το κράτος, χωρίς φυσικά να αντικαταστούν την ευθύνη του κάθε κράτους, να παρέχει ποιότητα ζωής στους πολίτες του.

Για αυτό η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τον θεσμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε και να εξιχρονίσουμε το εθελοντικό κίνημα αλλά και να εφαρμόσουμε εργαλεία τα οποία ενθαρρύνουν την  ενεργό συμμετοχή του πολίτη και ειδικότερα των νέων. 

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη στήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την ενεργοποίηση των πολιτών, και ειδικότερα των νέων στα κοινά. Η ολοκληρωμένη πολιτική μας ξεκινά από τις νομοθεσίες, τα σχολεία, την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη δημιουργία Υπηρεσιακής Επιτροπής από κάθε Υπουργείο και Υπηρεσία για θέματα εθελοντισμού και ενεργού πολίτη, τη δημιουργία δικτύων ανά τομέα δράσης και θεματικής, την αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, τη θεσμοθέτηση των Δημόσιων  Διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών, καθώς και το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, πολιτικές αποφάσεις Υπουργικού Συμβούλιου και πολλά άλλα.

Όλα τα πιο πάνω είναι μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης η οποία έχει ένα στόχο: την καλλιέργεια των αξιών του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη, το οποίο είναι και ένα σημαντικό εργαλείο πρόληψης, καθώς επίσης να στηρίξουμε το σημαντικό έργο των οργανώσεων που η προσφορά τους συμβάλει σημαντικά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στηρίζει σημαντικά και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ένας τομέας, στον οποίο έχει αναπτύξει έντονη δράση η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών στον τόπο μας, είναι ο τομέας της Υγείας. Η συμβολή οργανώσεων όπως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κατά Πλάκα Σκλήρυνση, σύνδεσμος ο οποίος αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης, στήριξης και προγράμματα τα οποία στηρίζουν ουσιαστικά ασθενείς, εξελίσσεται και ως σημαντικός υποστηριχτικός  βραχίονας του κράτους.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι και δράση του να ενθαρρύνει πολίτες να ενεργοποιηθούν στα κοινά. Είναι βασική πολιτική μας η ενθάρρυνση της ενεργούς πολιτότητας, ιδιαίτερα μεταξύ της νέας γενιάς, με όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει σε ατομικό επίπεδο, στο επίπεδο της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον όμιλο εθελοντών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης, και να ενθαρρύνω τους φοιτητές να ενεργοποιηθούν στα κοινά.

 

(ΜΓ)