Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2021 14:02

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Χριστιάνας Ερωτοκρίτου σε διαδικτυακή συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ

H βουλεύτρια κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Συνέλευσης.

Kατά τη συνεδρία, εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία η Γνωμοδότηση και οι τροπολογίες που κατέθεσε η κα Ερωτοκρίτου ως Εισηγήτρια της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης για το θέμα της ενίσχυσης του ρόλου των νέων στην πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων.

Παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία της Γνωμοδότησής της, η κα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι οι νέοι βιώνουν ιδιαίτερα έντονα καταστάσεις συγκρούσεων και τις συνέπειές τους. Η βία, ο θάνατος, ο ξεριζωμός και τα άλλα πολλαπλά τραύματα που βιώνουν τα παιδιά συνεπεία του πολέμου, αφήνουν τις πλείστες φορές, ανοικτές και ανεπούλωτες πληγές με καταστροφικές συνέπειες για την μετέπειτα εξέλιξή τους, ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου. Προειδοποιώντας ότι η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την αιματοχυσία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και την προοπτική των επόμενων γενεών, η Κύπρια βουλεύτρια υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλογιστεί τις βασικές αιτίες των συγκρούσεων και ποιοι παράγοντες επωφελούνται από τη διαιώνισή τους.

Η κα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι οι προσπάθειες για πρόληψη και επίλυση διενέξεων αποβαίνουν αναποτελεσματικές ενόσω συνεχίζονται οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, οι οποίες αποτελούν τις κύριες πηγές συγκρούσεων. Ως εκ τούτου, επεσήμανε η κα Ερωτοκρίτου, σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η μεταλαμπάδευση αυτών των αρχών στα παιδιά και τους εφήβους και η από κοινού ανάληψη ευθύνης, προκειμένου να γνωρίζουν και να κατανοούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερόμενη στην παιδεία και τη διδασκαλία της ιστορίας, η κα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι σημασία έχει η επικράτηση της αλήθειας και των γεγονότων και η αποδοχή της συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων.

Η κα Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι ο ρόλος των νέων σε ό,τι αφορά την πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων δεν μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτικός, αλλά θα πρέπει οι νέοι να καταστούν συνδιαμορφωτές και συνιδιοκτήτες της διαδικασίας και να έχουν ενεργό ρόλο και ουσιαστική συμμετοχή στα θέματα που τους αφορούν. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή τους αυτή πρέπει να συνάδει με το βαθμό της ωριμότητάς τους και την προστασία των καλώς νοούμενων συμφερόντων τους, κατέληξε η κα Ερωτοκρίτου. 

(ΕΚ/ΣΧ)

 

 

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα